TRIN geeft oplichter Mel Tari podium   Leave a comment

Geplaatst op10 april, 2012 doorgoedgelovig

TRIN heeft het breed aangekondigd: Mel Tari, de man van de opwekking in Indonesië en schrijver van de opzienbarende bestseller ‘Like a mighty wind’ komt naar Nederland. Tijdens de Revival Week van 20 t/m 29 april zal hij gelovigen in ons land toerusten. De goedgelovige redacteuren van Uitdaging, het blad dat zich door TRIN laat sponsoren, namen het meteen braaf over. Dat iemand claimt over het water van een rivier te zijn gelopen, gif te hebben gedronken, macht te hebben uitgeoefend over tijgers en krokodillen, en water in wijn te kunnen veranderen, is blijkbaar heel normaal en geloofwaardig. Maar zelfs al zou Tari over goddelijke krachten beschikken, dan hebben die hem niet geholpen toen hij in 1994 door een rechtbank in Orange County, Californië, werd veroordeeld voor oplichting. Hij moest van de rechter 1,1 miljoen dollar terugbetalen aan een vrouw die hij voor 4 ton had getild.

De vrouw, Christine Kline, een voormalige zendelinge van Jeugd met een Opdracht, vertelde Tari over een erfenis die ze had gekregen. Tari bood aan een Trust Fund voor haar op te zetten, maar verpatste haar belangen en gebruikte het geld voor zijn eigen resort. Vervolgens claimde Tari dat het geld een gift van de vrouw was geweest. De rechter maakte er korte metten mee en veroordeelde Tari voor oplichting en fraude. Christianity Today en de LA Times hebben erover bericht. Het eerste medium spreekt over 400.000 dollar oplichting en 750.000 schadevergoeding, het tweede over 475.000 oplichting en 250.000 schadevergoeding. Tari zou als evangelist meer dan 2,7 miljoen dollar waard zijn.

Je vraagt je af waarom TRIN keer op keer dubieuze figuren een podium verschaft. Eerder gebeurde dat op de veelbesproken Heaven on Earth-conferentie van 2008. De Canadese ‘profeet’ Wesley Campbell harkte toen voor TRIN een megacollecte van 500.000 euro binnen. Maar Campbell was in 2006 in Canada gearresteerd omdat hij – net als gewezen Berea-voorman Rob Allart – in zijn positie als voorganger gelovige investeerders had geworven voor een ponzi-zwendel. Om negatieve publiciteit te voorkomen, trof hij een schikking met de Canadese justitie. Maar voor TRIN geen enkel probleem. Zolang de man maar geld binnenhaalt. De besteding van de collecte is door TRIN nooit duidelijk verantwoord.

In die tijd was CP Helms, de prosperity-verkondigende voorganger van de destijds door TRIN gestarte (en later afgescheiden) LEEF-gemeente, ook goed bij de pinken. Van de ene op de andere dag maakte hij zich uit de voeten, de gemeente in verwarring achterlatend. Volgens bronnen vanwege een hoge claim van de Belastingdienst. Hij had enkele jaren geen premies betaald voor mensen die hij in dienst had.

Dat TRIN-CEO Mattheüs van der Steen weinig kritisch vermogen heeft als het gaat om met wie hij in zee gaat, bleek al in zijn jonge jaren. In 1998 heeft hij met geld van vele gevers rond jeugdkerk Jesus is the Rock een schip aangekocht, de Prince Albert. Althans, dat dacht hij. Degene die het schip wilde verkopen bleek een oplichter te zijn, met als gevolg een schadepost van 125.000 gulden.

Het is triest dat mensen die ‘in de dienst aan God staan’ de boel besodemieteren. Het is nog triester dat een organisatie daar haar ogen voor sluit en deze mensen gewoon een podium blijft verschaffen.

Advertenties

Posted maart 20, 2013 by Dutch Bible Research Center. in TRIN, TRIN Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: