Commentaar Henk Bakker op TRIN.   Leave a comment

Uit het Nederlands Dagblad:

TRIN creëert succes-Jezus die niet bestaat’

AMERSFOORT – De charismatisch-evangelische organisatie Touch, Reach and Impact the Nations (TRIN) creëert een eigen Jezus die weinig van doen heeft met de kruisdragende zoon van God uit de Bijbel.

Dat stelt de evangelische theoloog Henk Bakker deze maand in het opinieblad CV Koers. Hij legt TRIN, onder meer bekend van de grootscheepse manifestatie Heaven on Earth waarbij uitingen van de Geest een belangrijke plaats hebben, naast de meetlat van 2 Korintiërs 11. De apostel Paulus heeft het volgens Bakker aan de stok met ‘krachtchristenen’ die ,,een andere Jezus prediken”. Zij zagen zichzelf als superchristenen, strooiden met openbaringen en zetten Jezus neer als een krachtmens die zijn volgelingen hetzelfde laat doen. Van Jezus, die kruisdragen als principe had, moesten ze niets hebben.

Bij TRIN wordt Jezus, evenals in de gemeente van Korinthe, neergezet als krachtpatser, aldus Bakker, werkzaam aan de Christelijke Hogeschool Ede en de baptistenopleiding aan de Vrije Universiteit. Hij wijst op het boek Durf te dromen waarin TRIN-oprichter Mattheus van der Steen spreekt over het volhardend nastreven van dromen, succes en voorspoed, in geestelijk en materieel opzicht, en deze principes naar het idee van Bakker verabsoluteert (,,God wil het”). ,,Het gaat om een evangelie van welzijn en welvaart, en ieder die als christen de eindjes niet aan elkaar kan knopen en op tweedehandsjes zit, leeft armzaliger dan God nodig vindt. Het gaat bij TRIN om geestelijke en materiële invloed en gebiedsuitbreiding, een vorm van imperialistisch denken dat de Schrift niet kent.”

De Bijbel leert ons in eenvoud te leven door niet te zinnen op ‘meer’ en ‘hoger’, aldus Bakker. ,,Het welvaartsevangelie leidt gelovigen op een dwaalspoor; christenen zouden een succes-Jezus moeten volgen, maar dat is een ‘andere Jezus’, een die niet bestaat en nooit heeft bestaan. Bovendien moet niemand zijn ‘droom’ navolgen, maar Jezus. Dromen bestaan meestal uit geestelijke idealen en wereldse wensen, waaronder succesvol en rijk zijn. Het evangelie van Christus is hier geen middel of springplank toe. Wie dat gelooft, zit ernaast.”

Advertenties

Posted maart 19, 2013 by Dutch Bible Research Center. in TRIN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: